Kulissien takana -videojulkaisu venyy mediakasvatusmateriaaliksi

Tästä minä tykkään! Stretch-elokuvan tuotantotiimi julkaisi kuvausmateriaalia elokuvassa olevasta seksikohtauksesta. Vaikka kulissien takana -videojulkaisulla toki ensisijaisesti herätellään elokuvayleisön ja median kiinnostusta itse elokuvaa kohtaan, mediakasvattaja minussa näkee tämän oivallisena materiaalina, jonka avulla voi käsitellä fiktiivisiä seksikohtauksia nuorison kanssa.

 

Tätä lyhyttä videoklippiä voi käsitellä monestakin eri näkökulmasta. Nostan tähän yhteyteen kaksi.

Ensimmäisenä se itsestäänselvin näkökulma, eli miten elokuvien ja tv-sarjojen seksikohtaukset tuotetaan. Kohtaukset ovat käsikirjoitettuja, ohjattuja ja näyteltyjä. Kuvaustilanteesta on usein seksikkyys kaukana, kun lemmiskelijöiden ympärillä pörrää ammattilaisten armeija meikkaajista äänittäjiin tekemässä näyttelijöistä ja heidän suorituksestaan mahdollisimman edustuskelpoista. Kohtauksen näyttävyyttä pyritään kohottamaan erilaisin keinoin. Esimerkiksi intohimoisesta lempimisestä kielivä hiki suihkautetaan näyttelijöiden keholle spray-pullosta. Leikkauspöydällä kohtausta pystyy elokuvateknisin keinoin muokkaamaan. Aktin kestoa pystyy helposti pidentämään, lukuisista otoista valitaan ne edustavimmat palaset, jotka päätyvät lopulliseen kohtaukseen.

Nolosta tilanteesta kumpuavat nauruntyrskähdykset, mulkaisut, punastelut ja muut kiusalliset kömpelyydet poistetaan. Kohtaukseen lisätään tarvittavat äänet ja säädetään valot ja värit halutunlaisen tunnelman saavuttamiseksi. Toisin sanoen seksikohtauksesta puuttuu kaikki sellaiset elementit, jotka tekevät meidän seksuaalisuudestamme sitä jotakin.

Toiseksi näkökulmaksi nostaisin elokuvateollisuuden näkökulman. Stretch näyttää trailerinsa perusteella olevan tyypillinen Hollowoodin action rymistely, johon on siroteltu ripaus huumoria. Mielenkiintoiseksi behind the scenes -materiaalijulkaisun tekee se, että Universal Studios hyllytti Stretch-elokuvan teatterilevityksestä ja nyt lokakuussa elokuva julkaistaan iTunesissa ja Amazon.comissa sekä tilausvideona (video on demand, VOD). Lajityypin näkövinkkelistä voisi päätellä, että seksikohtaukset eivät ole Stretchin pääantia. Silti tuotantotiimi on päättänyt markkinoida elokuvaa seksillä, se kun tunnetusti on paras mediahuomion ja myynnin edistäjä.

Seksiä esittävien elokuvasisältöjen ympärille on aina rakennettu jos millaisia kohuja. Nuorten lisäksi meidän kasvattajienkin on välillä paikallaan päästä seksikohtausten kulissien taakse, jotta osaisimme rakentaa sen ainaisen “se ei ole oikeaa seksiä” -puheen rinnalle aidosti kiinnostavia näkökulmia fiktiivisiin seksikohtauksiin. Netti on pullollaan mitä loistavinta materiaalia tähän, hyödynnetään sitä!

Osallistu keskusteluun!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s